Gestasyonel diyabet (Gebelikte diyabet) ve Şeker Yükleme Nedir?

Gestasyonel diyabet (Gebelik diyabeti) ve şeker yükleme nedir?

Gebelik diyabeti 2. ve 3. trimestrde ortaya çıkan diyabetdir ( trimestr 3 aylık demektir; ilk trimestr gebeliğinizin ilk 3 ayını, 2. trimestr 4.-6. aylar arasını, son yani 3. trimestr 7. aydan doğuma kadar olan süreyi tanımlamaktadır). Eğer diyabet hastalığınızı doktorunuz gebelik öncesi veya ilk 3 ayda teşhis etmişse bu gebelik öncesi diyabetdir ve gebelik diyabeti olarak kabul edilmez. Tüm gebelere 24-28. haftalar arası şeker yükleme testi yapılması önerilmektedir. Bu test sonucu gebelik diyabeti tanısı konulmaktadır.

Şeker yükleme testi bebeğe zararlı mıdır?

Şeker yükleme testinin bebeğe zararı yoktur ve aksine yapılmaması ileri gebelik haftalarında gebelik diyabetinin bebeğin gelişimine vere bileceği zararları önlemek için yapılması önerilmektedir.

Şeker yükleme testi nasıl yapılır?

Şeker yükleme  testi tek ve 2 aşamalı olmakla 2 tür yapıla bilir. Tek aşamalı testde anne adayı tek seferde 75 gr glukoz içeren sıvıyı içer. Bu sıvıyı içmeden, 1. saat ve 2. saat sonrasında yani toplam 3 kez kan alınır ve tek değerin yüksek çıkması gebelik diyabeti tanısı koydurur. İki aşamalı testde ise önce anne adayı 50 gr glukoz içeren sıvıyı içer, sonrasında 1. saat sonra bakılan kan şekeri  140 mg/dl altı ise 2. aşamaya gerek kalmaz, ve bu gebeler diyabet kabul edilmez, aksine kan şekeri  180 mg/dl üstü olması diyabet tanısı koydurur. Ara değerlerde ise 2. aşama yapılır, yani gebe 100 gr glükoz içeren sıvı tüketir ve 0. 1. 2. 3. saat kan alınır ve 2 değer yüksek çıkması diyabet tanısını destekler.

Şeker yükleme testi sonucu sağlıklı olarak yorumlanan gebeler ilerleyen gebelik haftasında gebelik diyabeti tanısı ala bilir mi?

Cevabı evet. Çünkü gebeliğin son trimestrinde her hafta geçtikce insülin direncinin artmaktadır ve gebelik diyabeti riskini de böylece arttırmaktadır ve gebeliğin son haftalarında da gebelik diyabeti tanısı konmaktadır.

Gebelik diyabetinin tedavisi var mı ve nasıl tedavi edilir?

Gebelikte diyabet tanısı alan anne adaylarının bir kısmının şekeri diyet ve yürüyüşle normale gelir ve kontrol altında olur, diğer kısmının tedavisinde insülin kullanılır.

Gebelik diyabetinde hap tedavisi kullanılır mı?

Yurtdışında  bazı şeker haplarının kullanımının bebeğe ve gebe anne adayı için zararsız olduğu düşünülse ve kullanılsa da ülkemizde gebelik diyabeti tedavisinde diyet, yaşam tarzı değişikliği, yürüyüşün yanı sıra sadece insülin tedavisi kullanılmaktadır.

Kimler gebelikte diyabete yakalanır?

Bazı anne adayları gebelik diyabetine diğerlerine göre daha hassastır.  Gebelik diyabeti için risk faktörleri fazla kilo, daha önceki gebeliğinde gebelik diyabeti yaşamak, anne yaşının ileri olması, gebelik öncesi gizli şeker denilen prediyabet öyküsünün olması, anne veya babada diyabet olması, polikistik overli gebeler, daha önceki gebeliğinde 4.5 kilo ve üzerinde bebek doğuran gebelerdir.

Gebelik diyabeti doğum sonrası geçer mi?

Çoğunlukla gebelik diyabeti doğum sonrası geçer, az bir kısım kadınlarda ise kalıcı olabilir. Gebelik diyabeti geçiren ve doğum sonrası kan şekerleri normal seyreden kadınların yaşam boyu risk altında olduğu unutmamalıdır.

Doğum sonrası gebelik diyabetinin geçtiğini nasıl anlarım?

Gebelik diyabeti tanısı aldıktan sonra doktorunuz sizden evde parmakucu kan şekeri takibi isteyecektir ve siz eczanenizden aldığınız şeker ölçüm cihazı ile kan şekeri takibini evde kendiniz yapıp doktorunuzla sonuçlarınızı paylaşacak sınız. Aynı yöntemle parmakucu kan şekerinizi doğum sonrası da ölçe bilir siniz. Fakat bu yeterli olmayacaktır, doktorunuz doğumdan 4.-12. hafta sonra sizi tekrar 75 gr glükoz yükleme testi için yönlendirecektir ve sonucuna göre diyabet hastalığının geçtiğini veya kalıcı diyabete döndüğünü sizinle paylaşacaktır. Gebelik diyabetiniz doğum sonrası geçmiş olsa da ilerde diyabet hastalığı için risk grubunda olduğunuzu unutmayınız.

Gebelikte parmakucu kan şekeri nasıl ölçülür?

Parmakucunu pamukla sildikten sonra şeker ölçüm iğnesi ile parmakucunu deliniz, ilk çıkan kan damlasını pamukla silin, ikinci damlayı cihazı ölçüm için hazır duruma getirdikten sonra cihaza takılmış ölçüm çubuğuna okutun, çıkan sonucu kan şekeri takip kartınıza not almayı unutmayın. Gebeler kan şekerini aç ve ilk lokmayı ağzına koyduktan 1 saat sonra olmakla , 0. ve 1. saat olmakla ölçmelidir. Doktorunuz bu şekilde takibi kan şekerleriniz yüksek seyreder ise 3 öğün (sabah, öğlen, akşam öğünleri) öncesi açlık ve 1 saat sonra tokluk olucak şekilde günde 6 kez isteye bilir.

Bu içerik benim tarafımdan diyabetokulu.com için üretilmiştir.

1 thoughts on “Gestasyonel diyabet (Gebelikte diyabet) ve Şeker Yükleme Nedir?”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir